Aurinkoista energiaa Salosta, jo vuodesta 1978

Mikä aurinkopaneeleissa maksaa?

Hinta on usein määrittävä tekijä kuluttajapäätöksissä. Aurinkopaneeleilta odotetaan korkeaa pitkäaikaista hyötytuottoa. Siksi kannattaa miettiä, mitä rahalla saa.

”Yksittäinen kuluttaja tai asunto-osakeyhtiön hallitus miettii paneelien hankintaa maallikkona, ei välttämättä insinöörinä. Kannattaa kuitenkin perehtyä tekniikkaan ja materiaalivalintoihin – näin voi pitkällä tähtäimellä säästää rahaa ja vaivaa”, sanoo Solar Finland Oy:n toimitusjohtaja Esa Areva ja avaa aurinkosähköjärjestelmien hinnanmuodostusta:

”Yli 85 prosenttia paneelien hinnasta muodostuu raaka-aineista. Suurin yksittäinen vaikuttaja on piikenno (40 prosenttia hinnasta). Kotimaisissa SALO®-aurinkopaneeleissa käytetään yksikidepiitä, joka tekee monopaneeleista tuotoltaan tehokkaita. Euroopan markkinoille tuodaan Kiinasta pääsääntöisesti hieman edullisempia polypaneeleita, joiden pitkien tuotantoketjujen eettisyyttä ei pystytä tarkistamaan. Paneelien tehokkuus vaikuttaa moneen asiaan hintakokonaisuudessa. Tehokkaampia monopaneeleita tarvitaan vähemmän, mikä puolestaan säästää asennuspinta-alaa ja asennuskustannuksia.”

SALO®-aurinkopaneeleissa käytetään korkealaatuisia materiaaleja siksi, että niille halutaan taata optimaalinen tuotto ja kestävyys pitkälle aikavälille.

”Uskomme suomalaiseen ajattelutapaan hyvän suunnittelun ja järkevän kuluttamisen osalta – ei kannata valmistaa eikä ostaa huonoa. Asumme karussa ilmastossa. Siksi ymmärrämme, mitä tuotteiltamme vaaditaan. Tuontipaneelien valmistajat eivät useinkaan tunne kohteitaan”, Esa Areva toteaa.

Paneeleissa käytetty lasi on toiseksi merkittävin tekijä hinnassa. SALO®-aurinkopaneelien lasilla on erittäin hyvä säteilyläpäisevyys ja heijastamaton pinnoite. Lasi on ohutta ja voi murtua esim. painavien lumikuormien alla. Siksi on tärkeää, että piikennojen juotoslangat ovat kuparipitoisuudeltaan korkeita (yli 80 prosenttia). Sillä tavalla juotoksista saadaan joustavia ja piikennot pysymään ehjänä. Paneelien alumiiniprofiiliset kehykset liimataan mekaanisen liitoksen lisäksi yhteen lasin kanssa 2-komponenttiliimalla, jotta karmin väliin ei vesi pääse jäätymään ja rikkomaan karmeja. Myös asennustelineen vankalla rakenteella estetään paneelien murtuminen eli hyötytuoton pieneneminen.

SALO®-aurinkopaneeleissa sekä liitännöillä että kytkentärasioilla on IP67-luokitus, mikä tarkoittaa, että ne kestävät esimerkiksi kovaa sadetta. Hyvä sähköneristys on erityisen tärkeää luotettavuuden ja turvallisuuden vuoksi. Sen takaa myös paneelien kolminkertainen takakalvo. Kytkentärasioissa on irrotettava kansi, mikä mahdollistaa ohitusdiodien vaihtamisen tarvittaessa. Tätä ominaisuutta ei tuontipaneeleissa useimmiten ole.

”On selvää, että laadukas raaka-aine kestää pitempään kuin heikkolaatuinen. Kuluttaja voi onnitella itseään hankkiessaan pitkällä takuuajalla varustetun tuotteen ja palvelun, sillä näin hänen valintansa on vastuullisessa linjassa kestävän kehityksen ajattelun kanssa. Laadukkaiden paneelien korkea ja pitkäaikainen hyötytuotto antaa rahalle vastinetta.”

Jaa kirjoitus omalla kanavalla!