Solenergi från Salo sedan 1978

OM OSS

Vi tror på solen

I över fyra decennier har vi skapat lösningar som har bidragit till att minska användningen av fossila bränslen. Som ett resultat av flera års design- och utvecklingsarbete har vi skapat flera tekniska lösningar, och tack vare dessa har vi öppnat världens första helautomatiska solpanelsfabrik i Salo.

Vi strävar målmedvetet efter att vara bland de bästa i vår bransch och att påverka hela solenergisektorn genom att fastställa standard för produktkvalitet och energiproduktion inom branschen. Vårt mål är att fortsätta vara innovativa och skapa nya kostnadseffektiva produkter och lösningar, så att det en dag inte finns något behov av fossila bränslen.

Vi har också förståelse för de krävande förhållandena i norr. Därför vet vi vad som krävs av våra produkter. Vi tror på att vi med vår egen inhemska design och vårt finländska kunnande inom teknik erbjuder de bästa alternativen för att utnyttja solenergi, oavsett om du som kund representerar en privat konsument, ett företag eller den offentliga sektorn.

Solens potential är stor, eftersom mänskligheten förbrukar ungefär samma mängd energi per år som jordens yta och atmosfären absorberar energi från solen på en timme.

Lewis, Nathan S. & Nocera, Daniel G.: Powering the planet: Chemical challenges in solar energy utilization pnas.org. Hänvisat 31.3.2014.(på engelska)

HISTORIA

FRÅN SKÄRGÅRDSSTUGA TILL VÄRLDSMARKNAD

Solar Finlands historia inom solenergi började år 1978, då dess upphovsmän började importera solenergiprodukter till Finland.

När marknaden var liten såldes produkterna i början endast till skärgården och för båtar och husvagnar.

I takt med att efterfrågan ökade grundades år 2013 Areva Solar Oy (numera Salo Solar Oy), som säljer solenergisystem.

Med marknadens tillväxt började det dyka upp billigare paneler av sämre kvalitet, vars hållbarhet det inte fanns någon garanti för i de hårda förhållandena i norr. Tankar om att bygga en produktionslinje och producera egna paneler av hög kvalitet började ta form.

År 2014 grundades fabriksföretaget Salo Tech Oy (tidigare Salo Solar Oy), som startade produktionen av inhemska SALO® solpaneler i Salo med en produktionslinje på 22,5 megawatt. Två år senare flyttade företagsverksamheten till nya lokaler, då man införde en helt ny, helautomatisk produktionslinje på 100 megawatt.

Solar Finland ligger i Salo, Astrum Centre, i lokaler som innehades av det tidigare Nokias huvudkontor. På taket till Astrum Centre finns ett stort solkraftverk som genererar el för fastighetens behov.